ST-KATHARINA – SYNESTHESIA

Artiest info
Website
facebook
 

In 2016 besloten zanger-gitarist Axel Jacobs en zangeres, bassiste en celliste Ann Els De Smet uit de Vlaams-Brabantse stad Halle om als liefdeskoppel hun gevoelens van dagdagelijkse verveling om te zetten in creativiteit en een indie rockgroep op te richten. Daarvoor moesten er nog zeker twee andere leden aan de band worden toegevoegd en die werden gevonden in 2018 bij drummer Simon Crombé en in 2019 bij de Limburgse punkgitarist en synthesizerspeler Bieke.

Dit viertal rockmuzikanten koos voor de patroonheilige van Halle om vanaf dan als groepsnaam dienst te doen: ‘St-Katharina’ was geboren. Begin 2018 had het beginduo al een eerste EP uitgebracht onder de titel “Aurigny/Alderney” en datzelfde jaar werden Axel en Ann Els de ouders van een zoontje, wat later gevolgd door een dochtertje dat Yoko werd genoemd.

In 2020 verscheen de single en EP “La Guerre Dans Ta Petite Tête” en in 2021 volgde een tweede EP die “Red Magnetic Moon” heette. Anno 2023 brengt ‘St-Katharina’ een eerste full-cd uit die “Synesthesia” heet, in eigen beheer werd opgenomen en uitgebracht en dertien nummers bevat. Twee daarvan hebben we hier toegevoegd als audiovideo’s: eerst hoort u “True Love Will Find You In The End”, een coverversie van het nummer van Daniel Johnston uit diens album “Retired Boxer” van 1984 en daarna volgt nog het liedje “Ada”.

De twee kinderen van het koppel zijn trouwens beiden ook even te horen op één nummer van dit album zijnde de openingstrack “Start Something New”. Op een andere song “Cul-De-Sac” zijn nog twee extra gastmuzikanten te horen met Jaap Van Den Bergh op fluit en Hans Bloemmen op saxofoon. Enkele van de tracks op “Synesthesia” zijn sfeervolle soundscapes zoals “Club Filth” en “Raz Blanchard”, terwijl andere nummers meer in de richting van indie rock neigen zoals “Hold On For Dear Life”, “Glowing Red”, “Sorta Blue” en albumafsluiter “Here Comes Death”. Al bij al is dit volgens ons een heel verdienstelijke plaat die hier afgeleverd wordt door het kwartet van 'St-Katharina'.

(valsam)